Ekologiczne opalanie węgla, czyli co musisz wiedzieć o ekogroszku
Ekogroszek to jeden z surowców wykorzystywanych do opalania. Nazwa nie wzięła się jak znikąd, bowiem jest on uznawany za wysoce ekologiczny. Zapraszamy do lektury, aby dowiedzieć się o nim więcej oraz sprawdzić, dlaczego dokładnie warto zdecydować się na jego zakup.
Czym jest ekogroszek oraz co dokładnie go wyróżnia?
Ekogroszek produkuje się z węgla kamiennego, który jest starannie wyselekcjonowany, dzięki czemu ma dużą kaloryczność. Finalnie uzyskuje się więc produkt o niedużej wilgotności, a także małej ilości substancji niepalnych. Ekologiczność ekogroszku to jego duża energetyczność. Wynika to z faktu, że w procesie produkcyjnym ma miejsce jego płukanie oraz przesiewanie. Dodatkowo podczas jego spalania generowana jest bardzo mała ilość siarki oraz popiołu, co także przemawia za bezpieczeństwem dla środowiska.
W jaki dokładnie sposób spala się ekogroszek?
Ekogroszek spalany jest w niskoemisyjnych kotłach, mających w swoim wyposażeniu podajniki tłokowe lub ślimakowe. Są one niezwykle sprawne, co wpływa również na bardzo wysoką wydajność procesu. Tym samym spalanie ekogroszku jest ekonomiczne i ekologiczne, co jest naprawdę istotne w dobie wysokich kosztów ogrzewania budynków.
Warto mieć też na uwadze, że takie piece wcale nie są trudne w obsłudze i nie są konieczne do tego zaawansowane umiejętności. Dzięki temu warto zdecydować się na użytkowanie pieca na ekogroszek, który jest wyjątkowo wygodnym rozwiązaniem i to na wiele lat.
Jak kupować ekogroszek?
Aby materiał ten rzeczywiście był ekologiczny, musi być produkowany w sposób rzetelny, w zgodzie z najwyższymi standardami. Zakup ekogroszku powinien być więc realizowany tylko i wyłącznie w sprawdzonych firmach, które rzeczywiście stawiają na to, aby był on maksymalnie wydajny.
Poszukujesz firmy, która zajmuje się sprzedażą ekologicznego ekogroszku? Szukasz zaufanego sprzedawcy oferującego taki surowiec? Jeśli tak, to koniecznie się z nami skontaktuj! Oferujemy również węgiel workowany, koks, węgiel orzech, a także ekomiał.