Dlaczego warto wybierać węgiel orzech?
Węgiel jest wciąż najpopularniejszym nośnikiem energii używanym do ogrzewania budynków i przygotowywania ciepłej wody użytkowej. Charakteryzuje się wysoką kalorycznością, a przy prawidłowym spalaniu nie będzie przyczyniał się do wzrostu zanieczyszczenia powietrza. Dla większości użytkowników duże znaczenie ma też jego łatwa dostępność oraz korzystna cena w stosunku do ilości ciepła, jakie można z niego wyprodukować. W sprzedaży znajdują się różne rodzaje i gatunki węgla. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się węgiel orzech. Przyjrzyjmy się bliżej jego właściwościom i sprawdźmy, jakie są jego zalety.
Podstawowe parametry węgla
Najistotniejszy parametr węgla to z punktu widzenia użytkownika jego wartość opałowa, którą określa się za pomocą kaloryczności. W zależności od gatunku węgiel może uzyskiwać nawet 31 MJ/kg, co oznacza bardzo dużą porcję energii z niewielkiej masy. Informacje na temat wartości opałowej są podawane przy oznaczaniu klasy węgla – parametr ten pokazuje stosunek kaloryczności do procentowej zawartości popiołu. Węgiel klasy 27/5 będzie dawał 27 MJ/kg, a po jego spaleniu pozostanie zaledwie 5% popiołu. Znaczenie ma także typ węgla, który określa m.in. zdolność spiekania, ciepło spalania oraz jego przebieg. Popularne typy węgla używanego do celów grzewczych to typ 31 tzw. płomienny, typ 32 określany jako gazowo-płomienny oraz typ 33 nazywany gazowym. Ze względu na emisję zanieczyszczeń znaczenie ma także zawartość siarki w węglu.
Dlaczego warto wybierać węgiel orzech?
Węgiel jest dostępny w różnych sortymentach, czyli rozmiarach poszczególnych bryłek. Najdrobniejsze są miały i ekomiały, których wielkość wynosi do 31,5 mm. Większe rozmiary to ekogroszek 5-25 mm, groszek 5-40 mm. Orzech ma natomiast wielkość od 25 do 50 mm (orzech II) albo między 25 a 80 mm (orzech), lub 50-80 mm (orzech I). Największy powszechnie używany sortyment węgla to kostka, mająca do 200 mm. Rozmiary poszczególnych bryłek są o tyle istotne, że im większe uziarnienie węgla, tym lepsze spalanie. Trzeba jednak pamiętać, że duże bryłki są trudne w obsłudze – nie zawsze łatwo je umieścić w komorze zasypowej kotła. Najrozsądniejszym wyjściem jest więc korzystanie z orzecha – dużego, lecz wygodnego w użytkowaniu.